Pielęgnacja trawnika

zabiegi_pielegnacyjne

Pielęgnacja trawnika to czynność o której nie można zapomnieć jeśli chce się posiadać piękny, zdrowy, soczysty trawnik.
Na taką pielęgnację składa się grupa czynności, którym powinien być poddawany nasz trawnik każdego roku.

WERTYKULACJA

Każdy właściciel trawnika, poza nawożeniem, podlewaniem i koszeniem, powinien pamiętać o wiosennej wertykulacji. Podczas użytkowania trawnika w dolnych partiach trawy gromadzą się martwe części roślin. Powoduje to powstawanie warstwy filcu. Zjawisko to jest niebezpieczne dla trawnika, gdyż filc utrudnia przedostawanie się wody, powietrza oraz związków mineralnych do dolnych partii korzeni. Korzenie zamiast rozrastać się ku dołowi kierują się ku górze. Osłabia to trawnik i sprawia, że staje się on bardziej podatny na choroby i wpływ warunków atmosferycznych.
Podczas wertykulacji usuwana jest warstwa filcu, stare pędy traw, oraz nacinany jest system korzeniowy na głębokości około 2cm. Zabieg ten poprawia kondycję trawy, wpływa na lepsze zadarnienie, powoduje napowietrzenie gleby i ułatwia przyswajanie substancji mineralnych i wody przez korzenie. Zabieg ten warto powtórzyć wczesną wiosną za pomocą grabi do wertykulacji.

AERACJA

Mało popularnym, ale bardzo ważnym zabiegiem związanym z utrzymaniem dobrej kondycji trawnika jest aeracja, czyli napowietrzanie. Warstwa ziemi na intensywnie użytkowanych trawnikach ma tendencję do mocnego zagęszczania się. Prowadzi to do ograniczeniu przepływu powietrza w warstwie korzeniowej oraz utrudnia dostawanie się do niej wody i związków mineralnych. W zbitej ziemi korzenie mają problem z rozrastaniem się.
Aerację najlepiej przeprowadzić wczesną wiosną gdy gleba już lekko przeschnie po zalegającym śniegu. Wówczas przy pomocy aeratorów wykonujemy nakłuwanie gleby na głębokość około 10-15cm. Powstałe w glebie przestrzenie zasypujemy piaskiem. Jeżeli nie posiadamy aeratora możemy do tego celu użyć wideł ogrodowych – należy nakłuć teren w odstępach około 15cm i lekko, umiejętnie podnosząc darń.
W ten sposób Staramy się poddać aeracji cały trawnik. Przy stosowaniu tej techniki również warto uzupełnić wolne przestrzenie piaskiem. Aerację wykonujemy co 2-3 , a na trawnikach szczególnie obciążonych użytkowaniem możemy wykonywać ją nawet co roku.

WAPNOWANIE

Użytkowanie trawnika, wysiewanie nawozów, rozkładanie się materii organicznej (np.. nie zgrabionych liści), podlewanie, opady deszczu i wiele innych czynników wpływa na zakwaszenie gleby. Trawnik jest skupiskiem roślin lubiących gleby lekko kwaśne. W środowisku kwaśnym źle się czuje i wygląda nieestetycznie. Aby poprawić pH gleby stosuje się zabieg wapnowania trawników. Do tego celu używane są preparaty sypkie na bazie wapna. Często można spotkać je pod nazwą kredy ogrodowej czy dolomitu. Najkorzystniejszymi warunkami do przeprowadzenia wapnowania jest wczesna wiosna wówczas podczas opadów deszczu wapno wraz z wodą dostaje się w głąb ziemi poprawiając jej odczyn.

KOSZENIE

Jeżeli chcemy mieć zdrowy i ładny trawnik musimy pamiętać o regularnym koszeniu. Koszenie trawnika na 1/2, 1/3 wysokości regulacji kosiarki pozwala również przeciwdziałać rozwijaniu się patogenów w trawniku. Trawniki przydomowe należy kosić co najmniej raz w tygodniu, parki, skwery, miejsca reprezentacyjne 2 razy w miesiącu, zieleń w ciągach ulic 3-4 razy w sezonie.

NAWOŻENIE

Ważnym elementem utrzymania dobrej kondycji trawnika jest dostarczenie mu niezbędnych związków mineralnych. Dostępne na rynku nawozy pozwalają na prowadzenie zbilansowanego nawożenia w trakcie całego sezonu. Wraz ze zmieniającymi się warunkami w trakcie sezonu zmieniają się również zapotrzebowania trawnika na minerały. Warto o tym pamiętać wybierając odpowiednie nawozy dla trawnika. Nawożenie trawnika zaczynamy wczesną wiosną po wertykulacji i pierwszym koszeniu, a kończymy wczesną jesienią na początku września pozwalając trawnikowi do powolnego adoptowania się do zimy. Warto pamiętać, że w zależności od pory roku należy stosować inny nawóz trawnikowy:

tab_nawozenie_trawnika

CHEMIA OCHRONNA TRAWNIKA

Trawniki są często atakowane przez różnego rodzaju patogeny. Wówczas oprócz nawozów mineralnych warto zastosować opryski fungicydami hamujące i zwalczające rozwój choroby. Warto poradzić się specjalisty, jaki środek zastosować, gdyż istnieje wiele chorób atakujących nasze trawniki, a w takich momentach najważniejsze jest szybkie rozpoznanie choroby i odpowiednie dobranie środka.
Poza chorobami nasz trawnik jest także narażony na zagrożenie ze strony chwastów. Większość z nich możemy zwalczyć przy pomocy środki chemicznych. Należy przy tym uważać na odpowiedni wybór środka i jego stężenie. Niewłaściwie zastosowany środek oprócz chwastów w trawniku może negatywnie wpłynąć także na trawę.

NAWADNIANIE

Kluczowym i najważniejszym czynnikiem wpływającym na stan naszego trawnika jest woda. Prawidłowo zaprojektowany i zaprogramowany system automatycznego nawadniania pozwala ograniczyć wydatki związane z zużyciem wody w ogrodzie, oszczędzić czas, chroni rośliny przed poparzeniem oraz rozwojem chorób. Ale najważniejszy i zauważalny gołym okiem jest efekt zdrowej i ładnej trawy w ogrodzie. Systemy automatycznego nawadniania oprócz ułatwienia życia pomagają związkom mineralnym i organicznym przedostawanie się w głąb gleby do systemów korzeniowych trawnika.

DOSIEWKI

Na skutek użytkowania naszego trawnika zdarza się ze murawa zostaje uszkodzona. Wówczas, aby uzupełnić braki w darni można zastosować dwa sposoby:
– w miejscach, gdzie pojawiają się puste miejsca w trawniku można wykorzystać gotową darń (trawę z rolki),
– jeśli cały trawnik jest rzadki wystarczy dosiać nasiona mieszanki traw, z jakiej powstał istniejący trawnik – w tym celu trzeba usunąć zniszczoną darń, wzruszyć ziemię i wyrównać jej poziom w stosunku do poziomu trawnika minus 1cm na torf. Na tak przygotowany teren należy wysiać nasiona i przykryć je warstwą torfu. Warto zmieszać torf w stosunku 1:1 z ziemią. Następnie trzeba ubić miejsce dosiewki, a przy najbliższych koszeniach omijać je kosiarką, aby podmuch powietrza powstały podczas zawirowania ostrzy kosiarki nie wydmuchał kiełkujących nasion.